Partner login

Finsnekker med sans for kvalitet

Snickers Workwear - Norge

Finsnekkeren Arnulf Wibler velger gjerne oppdrag som krever erfaring og høy presisjon. Særlig stolt er han av de sinkede sammenføyningene sine, en urgammel teknikk som gir solide møbler med det lille ekstra.

Hva er utfordringeneSvalehalesamlinger

I kjelleretasjen på en 60-tallsvilla i Hässelby Villastad har Arnulf Wibler innredet sitt eget snekkerverksted. Da Snickers Workwear kom på besøk, sto han og freste sinkede sammenføyninger i massivt eiketre, som skulle monteres ved siden av en vinkjøler. Og dette har han gjort før. Sinking som metode ble Arnulf kjent med allerede da han jobbet som lærling i Tyskland for 17 år siden. Da var det håndsag, rissemål og stemjern som gjaldt.

"Sinking er en urgammel metode som går ut på å skjøte trestykker ved hjelp av tapp og innsnitt, noe som gir utrolig sterke og solide sammenføyninger. Å lage sammenføyningen manuelt er imidlertid en omfattende prosess. Hver lille tapp og hvert innsnitt må beregnes nøye og merkes med vinkel og smygvinkel. Hver del skal finsages og hogges ut med stemjern, med høy presisjon. Det må ikke forekomme avvik på selv en brøkdel av en millimeter."

Dette oser virkelig av stolt håndverk! Gir det samme følelse å utføre jobben maskinelt?

"Med en håndoverfres og et sinkeaggregat kan jeg lage like fine sammenføyninger på et par minutter. Men det er ikke så lett som det ser ut. Og det krever fortsatt høy presisjon. Så svaret er ja!"

Hva er utfordringene?

For det første tar det tid å lære seg å bruke sinkeaggregatet. Og hver jobb krever oversikt og planlegging. Hvert trestykke må merkes nøye opp på forhånd, ellers går det fort galt. Det er lett å snu en planke med feil side opp når den skal freses i begge ender.

Hvordan foregår prosessen?

"Først monterer du en stålmal på sinkaggregatet. Den styrer hvordan innsnittet eller tappen vil se ut. Deretter fester du trestykket med en annen plankebit som mothold for å hindre sprekkdannelse og flising. Så monterer du et passende fresestål på håndoverfresen og freser langsomt og nøyaktig ut etter formen på malen."

Hva er det viktig å tenke på?

"At trestykkene er forsvarlig festet. Fresen går med enorm kraft. På grunn av den høye skjærehastigheten er det også viktig å bruke fresestål av høy kvalitet på håndoverfresen."

Finnes det flere former for sinking?

"Det er mange varianter, men såkalt svalehale er en vanlig variant som enten kan være åpen, halv- eller helfordekt."

Du har kassert et par eikebiter her, hvorfor?

"Fordi det ble noen få millimeter avvik. Det må være perfekt."

Har du alltid vært så nøye?

"Alltid. Kvalitetssansen har jeg fra pappa. Han har tre mesterbrev, så dere kan jo selv tenke dere at kvalitet og yrkesstolthet var naturlige samtaleemner rundt middagsbordet."

Men ser kunden forskjell?

"Sannsynligvis heller sjelden. Men for meg er det viktig å være fornøyd og stolt overfor kundene. Selv om det bare betyr mer arbeid for meg selv."

Fakta om Arnulf Wibler

Alder: 40 år.
Familie: Kone og tre barn mellom 4 og 12 år.
Favorittøyeblikk på jobben: Jakten på fine materialer. Hjelper gjerne kundene med moodboards i forkant av oppdragene. Sansen for form og farge tilskriver han sitt tidligere yrke som grafisk designer.
Fritidsaktiviteter: Lager mat, gjerne økologisk oksekjøtt og en god potetgrateng.

Les mer ↓

Varm fleece hettejakke

Moderne hettejakke i mesh fleece som gir bedre pusteevne. Utstyrt med børstet innside som isolerer og en vannavvisende brystlomme med glidelås.

8041 FlexiWork, Fleece Hettejakke

Spør oss