Partner login

Med lidenskap for flislegging og likestilling

Snickers Workwear - Norge

Julia Schaffer Flemk er en flislegger som er lidenskapelig opptatt av like muligheter i bygg- og anleggsbransjen. Denne kampen har ført til at hun har blitt tildelt stipend, medieoppmerksomhet og fått mer arbeid enn det hun har tid til.

LIke muligheter i bransjen

«Likestillingen i bygningsbransjen er fortsatt mer eller mindre bare prat. Selv nå finnes det kvinner som må slutte i jobben fordi de ikke takler den usunne machokulturen – som for øvrig er helt malplassert. Det jeg brenner for, og det bedriften min handler om, er å gjøre kvinner mer interessert i byggfagene, for jeg vet at deres inntog i bygningsbransjen automatisk vil bedre holdningene internt i bedriftene og overfor kundene», sier Julia.

Kan du forklare nærmere hva du mener når du sier at machokulturen er usunn?

Å være bygningsarbeider er en tøff jobb for både menn og kvinner. Kroppen får hard medfart når du må bære tunge sekker rundt på byggeplassen og opp trapper inne i bygninger uten heis. Men noen ganger er disse belastningene verre enn de må være.

«Arbeidsklær som passer til kvinner er en viktig milepæl, og kanskje det første skrittet på vei mot virkelig å åpne opp bransjen for kvinner.» 

Hva mener du med det?

Gutta må lære seg at de en vakker dag blir nødt til å vise hva de er lagd av. De sliter i vei til de praktisk talt går over ende. De er redde for å virke svake og for å forsinke arbeidet. Derfor bærer de altfor tungt og slurver med bruken av verneutstyr. Dette er en holdning som får konsekvenser for oss alle.

Hvordan?

Da jeg begynte å jobbe som flislegger, veide jeg 47 kilo, og jeg bar sekker som veide 25. En av kollegene mine på den tiden, en ganske kraftig kar, bar en sekk på hver skulder og syntes at jeg burde gjøre det samme hvis jeg skulle jobbe i bransjen. Jeg gjorde som han sa, og nå kommer ryggen og knærne mine til å gi meg problemer resten av livet. Formålet med bedriften min, og det faktum at jeg snakker i media om machokulturen som et skadelig fenomen, er å hindre andre i å gjøre de samme unødvendige tabbene som jeg har gjort.

Ansetter du kun kvinner?

Enhver som har den rette innstillingen, er velkommen til å jobbe for meg. Kjønn, nasjonalitet og seksuell legning – det spiller ingen rolle for meg.

Vil du si at de fleste bedrifter i bygningsbransjen er åpne for å ansette kvinner nå til dags?

Mange sier – offisielt – at de gjerne skulle ha ansatt flere kvinner, men de er ikke innstilt på å forandre på noe. For eksempel å bestille klær i riktig størrelse. Det er vanskeligere å gjøre en god jobb når en har på seg klær som sitter dårlig og er for store. Arbeidsklær som passer til kvinner, er en viktig milepæl og kanskje det første skrittet på vei mot virkelig å åpne opp bransjen for kvinner.

Mottok Isabellestipendet i 2015:

Juryens begrunnelse:

«Med sitt mot, sin trass og sin utømmelige energi er vinneren av Isabellestipendiet for 2015 et lysende eksempel på en kvinne som endrer bygningsbransjen til det bedre. Med sin bedrift Julias Plattsättning & Bygg, viser hun faglig dyktighet av ypperste klasse, driver ansvarsbevisst rekruttering og bevisst nettverksbygging, og gir på denne måten inspirasjon til kvinner som er eller ønsker å bli aktive håndverkere.»

Stipendet, som er på SEK 20,000, er Sveriges første stipend til kvinnelige håndverkere og deles ut av den ideelle organisasjonen Rättviseförmedlingen i partnerskap med Isabelle McAllister.

Hvordan er markedet?

Mange produsenter har begynt å våkne. I dag er klær og verneutstyr tilgjengelig i mindre størrelser med bedre passform, og det kommer sekker på både 10 og 15 kilo. Det finnes til og med arbeidsbukser for gravide kvinner. Nå gjelder det å overtale byggmestere og bygningsbransjen til å ta inn dette større utvalget.

Hva skjedde da du hjalp til med planleggingen av en ny serie arbeidsklær for Snickers Workwear?

Malin Enoksson, som er produktutvikler hos Snickers, kalte inn rundt ti kvinner som jobber i forskjellige yrker innenfor bygningsbransjen, til et møte. Vi tilbrakte en kveld med å utveksle synspunkter. Benlengde, hoftevidde og skulderbredde var noen av de viktigste målene på listen hennes. Kvinner som jobber i bygningbransjen, har som regel bredere skuldre enn gjennomsnittskvinnen. Kvinner har ofte bredere hofter enn menn, noe som mange ganger innebærer at vi må gå opp en størrelse når vi kjøper plagg i herrestørrelser. Da er buksebena gjerne altfor lange, og kneputene havner på helt feil sted. Hvis du må brette opp bena, samler trefliser og rusk og rask seg i bretten, og det kan fort bety slutten for vaskemaskinen.

Du har på deg resultatet, blant annet arbeidsbuksen AllroundWork 6701. Fortell oss hva du synes!

For første gang noensinne sitter kneputene akkurat der de skal. Vi flisleggere beveger oss en god del, klatrer opp i stiger eller setter oss på kne. Kanskje hundre ganger om dagen. Før i tiden måtte jeg trekke opp buksene hver gang jeg skulle sette meg på kne. Nå kan jeg konsentrere meg om jobben i stedet.

Og hva med softshell-jakken AllroundWork 1207 – sitter den slik den skal på en kvinne?

Selv for en kvinne med liten byste vil en jakke som er designet for en mannekropp, ofte stramme over ryggen. Og det samme gjelder alle disse reklame-T-skjortene du får. Jeg tar alltid tapetkniven og skjærer et kutt i halslinningen for at den ikke skal føles for stram. Men du kan ikke gjøre det med en jakke. Etter at vi fikk et ord med i laget, sitter de nye Snickers-jakkene perfekt over ryggen. Det er en tilpasset design, og ermene har helt riktig lengde og vidde. Det gir meg full bevegelsesfrihet.

Hvordan havnet du i bygningsbransjen?

Da jeg var liten, ville jeg bli snekker. Jeg vokste opp på landet, uten TV, og jeg var ikke bortskjemt med elektroniske innretninger. Mesteparten av tiden var kusinen min og jeg ute og lekte, og vi lagde trehytter som vi faktisk kunne bo i hele sommeren.

Satt du da i trehytta og drømte om å bli entreprenør?

Nei, jeg turte ikke engang tenke på å starte min egen bedrift. Det hadde jeg ikke selvtillit til. Men etter å ha vært ansatt i ti år, følte jeg at jeg var nødt til å gjøre noe for å endre folks holdninger. Jeg tror alt det machopreiket begynte for alvor da jeg gikk på skolen. Enda står det i læreplanen at elevene skal få opplæring i fagets kultur – ha! Det var derfor jeg begynte å studere ved universitetet med tanke på å bli lærer i byggfag. Men da jeg var ferdig med utdanningen, hadde jeg fått mer selvtillit og følte at jeg heller burde starte min egen bedrift. Det har jeg ikke angret et sekund på.

Profil Julia Schaffer Flemk

Størrelse: 36
Alder: 33
Famile: Samboer
Bosted: Huddinge, Stockholm.
Yrke: Flislegger
Arbeidssted: Driver bedriften Julias Plattsättning & Bygg, som ansetter hovedsakelig kvinner og engasjerer kvinnelige underleverandører.
Yndlingsplagg: 6701 AllroundWork, Arbeidsbukse, så klart!

Les mer ↓

Spør oss