Partner login

Nye hus. Gamle teknikker.

Snickers Workwear - Norge

Vintrene i Åre i Sverige er lange og kalde. Likevel jobber Isak Stålenhag og kollegene hans i Åre Timmerhus ute hele året med å bygge tømmerhus. Å kle seg riktig er en nødvendighet for at det skal la seg gjøre.

Muligheten til å jobbe med tre var det som fikk Isak Stålenhag til å velge snekkeryrket. Men som lærling i et stort byggefirma i Stockholm opplevde han at han knapt kom i kontakt med tre i det hele tatt.

– Vi jobbet hovedsakelig med betong, stål og gips. Det var kun listverk og dørkarmer som var av tre, forteller han.

Hus som er bygget for å stå i århundrer

Etter å ha vurdert ulike alternativer valgte Isak å satse på tradisjonell tømring, forlot storbyen og tok et kurs i bygging av tømmerhus. Siden 2004 har han drevet eget firma, Åre Timmerhus, som utelukkende vier seg til tradisjonelt tømmerhåndverk.

– Vi bygger og rehabiliterer ved hjelp av teknikker som har vært i bruk i Sverige siden 1100-tallet, forteller han. Mange av rehabiliteringsprosjektene er hus fra 1700-tallet, men det hender også at de stammer helt tilbake fra 1600-tallet.

– Det fine med gamle byggeteknikker er at uansett hvor du er i verden, er teknikkene blitt foredlet gjennom lang tid og tilpasset geografien og klimaet på hvert enkelt sted.

slik bygges nye hus ved hjelp av gamle teknikker

Mens vi snakker er Isak og kollegene i ferd med å reise et stort, nytt hus på totalt 180 kvadratmeter. Kunden har uttrykkelig bedt om at det nye huset skal være organisk, fritt for kjemikalier og laget av utsøkte materialer.

– Vi bygger det slik husene ble bygget for hundre år siden. Alle veggene er av tømmer, med fasadepanel av tre på utsiden. Isolasjonen er fremstilt av skumglass, som er en type resirkulert glass som minner om Leca-blokker. Bortsett fra dette bruker vi bare tre, stein og leire, forklarer Isak.

Huset bygges og demonteres

Det tar tre dager å sette opp et tømmerhus på byggeplassen. Men først må det gjøres mange forberedelser innendørs. De nøye utvalgte tømmerstokkene av langsomtvoksende furu blir skåret plane på to sider.

Hver stokk klargjøres så den passer på et bestemt sted og merkes deretter med et tall. Stokk for stokk blir huset bygget inne i en stor låve. Når det er ferdig, demonteres det del for del og fraktes på lastebil til stedet der det skal stå.

– Når veggene er oppe og taket lagt, er huset mer eller mindre ferdig. Vekten av taket presser stokkene sammen og danner tette vegger som egentlig ikke trenger ekstra isolasjon..

“Det som er bra for økologien, er bra for økonomien”

God økologi er god økonomi

En tømmerkonstruksjon gir et hus som er stabilt og stivt, og mindre utsatt for setninger og teleskader enn hus som er bygget med moderne teknikker. Grunnkostnadene ved å oppføre et tradisjonelt tømmerhus er noe høyere, men bygningens forventede levetid er mye lengre.

– Vi tror at vi er inne på noe. Våre hus inneholder ikke plast, de puster og holder seg friske. Og på lang sikt tror vi at det som er bra for økologien, også er bra for økonomien, sier Isak.

Kort om tømmerhus

Kort om tømmerhus Et tømmerhus bygges av stokker med en tykkelse på opptil 20 cm. Stokkene legges oppå hverandre og sammenføyes i hvert hjørne etter et slags fletteprinsipp. For at veggene skal holde seg rette og ikke kunne bøye seg, festes stokkene med runde treplugger. Et tradisjonelt tak med leirtakstein er veldig tungt og bidrar til at stokkene danner kompakte og vindtette vegger.

I Sverige er det vanlig å kle tømmerhusene med trepanel utvendig og male dem røde. Tømmerhus bygges uten bruk av verken spiker eller skruer. Alt som trengs, er en øks, en sag og en meisel

– selv om moderne elektroverktøy gjør at man sparer tid. Særlig er bredøksen et viktig verktøy når stokkene skal skjæres og hjørnene av huset sammenføyes.

krevende forhold

I et klima der temperaturen ofte synker under -30 grader Celsius er det behov for hus som er solid bygget og gode klær til håndverkerne som bygger dem.

– Normale vinterdager er helt greie. Da er det gjerne tørt og behagelig. Problemet oppstår når temperaturen synker under -30. I sprengkulde blir stålet i verktøyene våre skjørt. Setter jeg øksen i en steinhard kvist, kan eggen gå i stykker. Brekkjern og skrunøkler er også utsatt, forteller han.

“I så kaldt vær er øksene nødt til å gå i stykker”

det er vanskelig å holde hender og føtter varme 

Et annet problem ved virkelig lave temperaturer er hendene. Det er smart å bruke en tynn innerhanske inni de vanlige arbeidshanskene. Ifølge Isak er det da mulig å jobbe i ti grader kaldere vær.

– For å holde ut i -30 trenger du imidlertid votter, og da blir du klosset. Dessuten er det vanskelig å ta av seg en litt fuktig hanske i kulden.

Isak sørger for å ha med seg tre til fire par like hansker hver dag, slik at han alltid har et tørt par å skifte til.

– Den samme regelen gjelder for føttene. Jeg bruker en tynnere ullsokk nærmest huden og en tykkere sokk som jeg skifter i hver pause. Vernefottøy med tåhetter av stål er problematisk, ettersom stålet avkjøler skoen og gjør deg kald på tærne.

Kunsten å kle seg riktig 

Isak kler seg etter lag-på-lag-prinsippet for å holde seg varm.

– Jeg bruker et basislag nærmest kroppen. Selv når det er skikkelig kaldt, svetter jeg mye. Ull er spesiell på den måten at den transporterer fuktighet, men samtidig holder deg varm selv om den er litt fuktig, sier Isak. Over basislaget bruker Isak en vanlig arbeidsbukse. På overkroppen har han et varmende mellomlag i tillegg til ulltrøyen som fungerer som basislag. Noen ganger bruker han også en vattert vest utenpå en skalljakke.

– Jeg er varm av natur. Det er bare når det regner at jeg bruker et skalIag i tillegg til buksen. Men jeg liker å bruke jakke. Det er viktig at skalljakken er så romslig at det er plass til klærne jeg har under. I tillegg er det viktig med en høy krage som beskytter halsen. Jeg liker helst at basislaget har høy hals. .

“Ull er dyrere, men jeg vil ikke bruke noe annet.”

Ingenting slår ekte ull

I løpet av årene har Isak lært én ting, og det er at ull står i en særklasse. Både med hensyn til varme, transport av fuktighet og friskhet.

– Ull er dyrere, men jeg vil ikke bruke noe annet. En stor fordel er at den holder seg frisk, begynner ikke å lukte og trenger ikke å vaskes så ofte, sier Isak

Møt Åre Timmerhus

 • Navn: Isak Stålenhag
  Alder: 38
  Bor: Offerdal, Jämtland, Sverige
  Gjør: Grunnlegger og eier av Åre Timmerhus

 • Navn: Olle Nyberg
  Alder: 36
  Bor: Valne, Jämtland, Sverige
  Gjør: Tømmerhusbygger

 • Navn: Robert Lindberg
  Alder: 51
  Bor: Krokom, Jämtland, Sverige
  Gjør: Tømmerhusbygger

 • Navn: Linus Persson
  Alder: 27
  Bor: Offerdal, Jämtland, Sverige
  Gjør: Administrerende direktør
  og tømmerhusbygger

Les mer ↓

Høst/Vinter - 18

Gå ikke glipp av vårt magasin for Høst / Vinter 2018.

Les magasinet

Spør oss