Partner login

Øye for detaljer - OL-deltager blir snekker

Snickers Workwear - Norge

Den sveitsiske idrettsmannen Marc Iselin var en stor skientusiast helt fra fødselen av, og deltok både i OL og verdenscupen. I dag driver han sitt eget ski-, snøbrett- og møbelverksted i Dietikon like utenfor Zürich i Sveits.

Hvordan ble du interessert i vintersport?

Begge mine foreldre var skiinstruktører. Derfor lærte jeg å stå på ski før jeg begynte på skolen. Det var tydelig at jeg hadde talent, og snart vant jeg flere regionale skirenn i min aldersklasse. Det var slik jeg kom med i troppen til ZSV (the Zurich Ski Federation).

Hva skjedde så?

I 1990, da jeg var rundt 10 år, ble jeg hektet på snøbrett. Det var her jeg fant min virkelige lidenskap. Etter tusenårsskiftet la jeg skisporten på hylla for å konsentrere meg om min neste karriere. Jeg utdannet meg til snekker og spesialiserte meg på skapproduksjon.

Begynte du med vintersport igjen?

Det gikk ikke lang tid før jeg var tilbake i løypa. Jeg var så besatt av snøbrettkjøring at jeg like etter 2002 igjen begynte å trene med tanke på konkurranser. Jeg lyktes umiddelbart. Etter bare to år deltok jeg i verdenscupen vinteren 2004/2005. Jeg sto på seierspallen to ganger i løpet av den sesongen og ved flere anledninger senere. Jeg ble sveitsisk mester tre ganger. Jeg trente også med tanke på OL.

Hva er det største du har oppnådd på idrettsfronten?

I 2010 representerte jeg Sveits i vinter-OL i Vancouver. Det er gode minner for meg. Det var en hard konkurranse og høydepunktet i min idrettskarriere. Og likevel markerte det slutten.

Marc Iselin

Hvem har vært dine beste følgesvenner på veien mot sportslig suksess?

Det må være Günter Wiesmann. Han hadde 50 års erfaring med konstruksjon av konkurranseski og var alltid en stor støtte for meg. Fra vintersesongen 2007/2008 tegnet og bygde vi snøbrett sammen. Det ga meg en mulighet til å bruke mine praktiske snekkerferdigheter. Med sin brede erfaring var Günter ansvarlig for at produktene ble konstruert og fremstilt etter de strengeste standarder. Jeg lærte utrolig mye av ham i denne perioden.

Hvem lagde du snøbrett til?

Etter noen få forsøk ble snøbrettene så bra at jeg selv brukte dem i konkurranser. Det var grunnen til at jeg lyktes så godt. Jeg klarte å lage brett som passet perfekt til mine behov og kravene som gjaldt for hver enkelt konkurranse.

Hva skjedde etter at du tok opp vintersport igjen?

I 2011 nærmet Günter Wiesmann seg pensjonsalderen og ba meg om å overta ski- og snøbrettverkstedet. Jeg tok naturligvis imot tilbudet med glede. Sammen med en snekkerspesialist utviklet jeg virksomheten til dagens spesialverksted for ski og snøbrett.

Hvem er dine kunder i dag?

De fleste som er interessert i mine ski og snøbrett, er skiløpere og snøbrettkjørere med mye erfaring. Samtlige kunder er på jakt etter noe helt spesielt. Alle som henvender seg til oss, ønsker ski eller snøbrett som er hundre prosent tilpasset deres ferdigheter og kjørestil. I tillegg har jeg mange ski- og snøbrettinstruktører som kommer til meg for å få laget unike brett.

Hvor viktig er individuell tilpassing?

Valg av riktig form og materiale er det viktigste for brettets manøvreringsevne. Utseendet er bare en ørliten del av det hele. Men når det er sagt, har alle mine spesialproduserte ski og snøbrett også et individuelt tilpasset, karakteristisk utseende.

Hvilke paralleller er det mulig å trekke til møblene du lager?

Det samme gjelder for dem. Alle som kjøper ski av meg, ønsker også en unik stil hjemme. Hvis skiløpere og snøbrettkjørere kommer til meg og ser eksempler på skreddersydde møbler, ender de gjerne med å legge inn en bestilling på møbler i tillegg til sportsutstyret. Vi har allerede et samarbeid og en felles oppfatning av kvalitetsdesign, noe som betyr at vi også jobber bra sammen om å lage flotte, skreddersydde møbler.

Marc Iselin

Hvordan skjer produksjonen av ski og snøbrett?

Første trinn består i å konstruere kjernen ved hjelp av flere lag med trevirke. Dette må gjøres slik at kjernen kan tilpasses den fremtidige kjørerens krav og ferdigheter. Og derfor bruker jeg et CAD-system. Jeg bearbeider trebordene ved hjelp av moderne CNC-maskiner. Deretter gjør jeg den siste finpussen for hånd. Til slutt dekkes kjernen med glass, aramid, karbonfiber, titanat og syntetisk harpiks. Toppsjiktet støpes inn i dette for å gi skiene eller snøbrettet et karakteristisk utseende. Alt som da gjenstår, er å sette på metallkantene og naturligvis montere bindingene så de passer til kjørerens fysiske forutsetninger.

Hva er du mest opptatt av når du lager ski og snøbrett?

For meg står den berømte sveitsiske presisjonen øverst på listen over kriterier. Alt må passe perfekt sammen og omhyggelig tilpasses gjeldende spesifikasjoner. Kompromisser kommer ikke på tale.

Jeg ser at du bruker Snickers Workwear i atelieret og på verkstedet. Er det noen spesiell grunn til det?

Etter min mening er det heller ikke rom for kompromisser når det gjelder valg av arbeidstøy. Ønsker jeg å jobbe profesjonelt, trenger jeg riktig utstyr. Det samme gjelder for vintersport. Bruker jeg amatørmessig og mangelfullt utstyr, vil jeg aldri kunne vinne konkurranser. Enten det dreier seg om ski, snøbrett eller klær må alt sitte bra og gi de rette forutsetningene for å konsentrere seg hundre prosent om prestasjonene.

Marc Iselin

Det samme gjelder for arbeidet i atelieret. Klærne fra Snickers Workwear har glimrende passform. Buksene gjør at du kan bevege deg fritt og gå ned på knærne når det kreves. Lommene til knebeskytterne er integrert, slik at kneputene alltid holder seg på plass. Jakkene og buksene har romslige lommer som gjør alt verktøy lett tilgjengelig – kniver, målebånd, blyant og notisblokk. Lommene har en form og størrelse som hindrer at ting faller ut.

Ønsker jeg å jobbe profesjonelt, trenger jeg riktig utstyr.

Materialene er nøye utvalgt med tanke på å redusere svetteproduksjonen når du utfører anstrengende arbeid. Og det er ytterligere en ting som gjør at plaggene utmerker seg. Buksene og jakkene fra Snickers Workwear har et så unikt snitt at de egentlig ikke ser ut som arbeidsklær. Dermed kan jeg bruke dem også på fritiden, for eksempel når jeg leker med barna mine eller holder på i hagen.

Les mer ↓

Fleksible arbeidsbukser

Lette arbeidsbukser i High-Tech body-mapped design for optimal arbeidskomfort og fleksibilitet. Ventilerende stretch materiale med Cordura® forsterkninger og en rekke lommer gir overlegen bevegelsesfrihet og funksjonalitet.

6903 FlexiWork+ Arbeidsbukse

Varm fleece hettejakke

Moderne hettejakke i mesh fleece som gir bedre pusteevne. Utstyrt med børstet innside som isolerer og en vannavvisende brystlomme med glidelås.

8041 FlexiWork, Fleece Hettejakke

Høst/Vinter - 18

Gå ikke glipp av vårt magasin for Høst / Vinter 2018.

Les magasinet

Spør oss