
Intervju
Gustav Ovland
Bygge et nytt hjem utifra noe som alltid har vært der.
Intervju
Gustav Ovland
Da Gustav snublet over en nedlagt potetstivelsesfabrikk på et svensk eiendomsnettsted, visste han umiddelbart at han ville bli den neste eieren. Uten å la seg skremme av bildene av det falleferdige huset, den gjengrodde tomten og den takløse fabrikkbygningen, så Gustav det postindustrielle potensialet som lå i eiendommen. Dette var hans mulighet til å skape det personlige stedet han alltid har ønsket å bo i.
Som gründer i reiselivsbransjen er ikke Gustav fremmed for å designe og bygge særegne miljøer. Restauranter eller hoteller – han har gjort alt. Så da han gikk løs på dette siste prosjektet, som han så treffende har kalt «Stivelsesfabrikken», hadde han en tydelig visjon om hva han ønsket å gjøre. Skape rom i rom, blande gammelt med nytt og det moderne med det rustikke.
Selve fabrikken stammer fra slutten av 1800-tallet, huset fra tidlig 30-tall, og begge har stått forlatt i over 70 år. Det ville si at det var mye historie å ta hensyn til. Gustav brukte de første seks månedene til å gå metodisk gjennom og organisere ting på eiendommen. Han stablet gammel murstein, takstein og bjelker, samtidig som han katalogiserte rustne jernverksbeslag og verktøy, gamle armaturer og alt av eiendeler som fulgte med eiendommen.
Det neste han gjorde i prosjektet, sier mye om Gustavs lidenskaper. Så snart han hadde ryddet ut av den gamle fabrikkbygningen, begynte han å gjøre den om til en hageoase. Han fjernet seks av de ni trærne som vokste i den takløse fabrikkbygningen, og erstattet dem med urte-, krydder- og grønnsakshager. Gustav bygde også et utekjøkken og et utvendig spiseområde, noe som har blitt et virkelig unikt og kontinentalt oppholdsrom.
Gjennom hele prosjektet har Gustavs ledestjerne vært at uansett hva han bygger eller skaper, så må alt føles som om det alltid har vært der. Selv om det er helt nytt. Oppskriften er én del bærekraft, to deler estetikk og en dash sørsvensk gründerånd.
Gustav liker å fortelle en historie som gir liv til denne styrende filosofien. En nabo som er steinlegger av yrke, hjalp Gustav med å bygge en ny vegg med gammel kalkstein. Men i motsetning til hva naboen foreslo, insisterte Gustav på at den stygge og hakkete siden av steinen skulle vende utover. Det er det som gir veggen særpreg. Kombinert med det faktum at de brukte gipsblanding i stedet for mørtel – noe som gjør at den ferdige veggen virkelig ser ut som om den alltid har stått der.
Så langt har over 50 venner, naboer og fagfolk jobbet sammen som et team for å realisere Stivelsesfabrikken. Alle har bidratt med sine spesialkunnskaper, ikke bare når det gjelder oppussing med resirkulerte materialer, men også valg av riktige materialer og bruk av hensiktsmessige verktøy.
For Gustav har læringskurven vært givende. Han slet for eksempel ut et par ikke-navngitte arbeidsbukser i løpet av den første uken da han finkjemte fabrikken. Og det ble leksjon nummer én. Du kan ikke ta snarveier når det gjelder verktøy, materialer eller håndverk. Gustav kunne ikke ha realisert jobben med Stivelsesfabrikken var det ikke for slitestyrken og funksjonaliteten til hans Snickers Workwear-klær.
STED: Härnestad, Sverige
JOBB: Gründer
FAMILIE: Boris, en italiensk mastiff
SOSIALT: @starkelsefabrikenh