Å bygge under null

På jobb 200 km nord for polarsirkelen.

Intervju

Rami & Tomi Kurtakko

Vi skriver den andre uken i desember i finske Lappland. Temperaturen midt på dagen ligger på –23 °C, solen titter aldri over horisonten, og det svake, blå lyset over himmelen varer i mindre enn to timer om dagen. Og det er fortsatt to uker til den korteste dagen i året.

Og hvis det ikke høres kaldt ut, kan du jo se for deg at du ikke bare tilbringer dagene med å jobbe i snø og is, men at du jobber med snø og is. For slik er det når man bygger hotellene i Snow Village i Lappland.

Årgangsis

Snow Village-grunnleggerne Rami og Tomi Kurtakko har bygget hotell, restaurant og skulpturer av snø og is hvert år de siste tjue årene. I dag går de mer eller mindre for å være eksperter på området. De har utviklet nye byggeteknikker og til og med konstruert anleggsmaskiner til formålet. Men uansett om du kaller dem grunnleggere, byggere, ingeniører eller gründere, er de begge lapplendere av hele sitt hjerte.

De elsker den uberørte naturen nord i Finland og alt den har å by på både med tanke på firma- og fritidsopplevelser. Så snart kvikksølvet kryper under null, jobber de lange og harde dager med å få de nye snøkonstruksjonene på plass. Det går med 20 millioner kilo med både kunstig og naturlig snø og hele 350 000 kilo med is. Til isskulpturene bruker de eldre is fra tidligere vintre, da alderen gjør at den får en dypere og klarere blåfarge for hver vinter som går.

Konsekvent kaldt

I Snow Village bruker man hovedsakelig kunstig snø, da den gir et tettere og mer kompakt byggemateriale. Det er takket være denne tettheten at man kan lage store bygninger, til og med bueganger, utelukkende av snø. Det gir også en jevn innetemperatur på ca. –5 °C, uansett hvor kaldt det er ute.

For det internasjonale byggelaget på rundt 35 menn og kvinner er det denne markante temperaturforskjellen som utgjør en av de største utfordringene ved jobben. Uansett om du henter isblokker fra den forblåste elven like ved eller skjærer ut intrikate design i årgangsisen i en gigantisk iglo, jobber du i mer eller mindre konsekvente temperatursoner som du kan kle deg for.

Lag fungerer sammen

Men så snart du begynner å gå inn og ut av snøkonstruksjonene, må du kompensere for temperaturforskjellene med klærne. Det er her trelagssystemet til Snickers Workwear virkelig utgjør en forskjell. Du tror kanskje at en tykk snowboard-jakke holder deg varm i bakken, men det er noe helt annet å jobbe i en. Om man bruker flere lag, blir det ikke bare mer komfortabelt, men også mye mer praktisk da du kan ta ytterlagene av eller på for å holde en jevn kroppstemperatur.

Rami og Tomi har samarbeidet med Snickers Workwear i omtrent tre sesonger nå. Etter å ha prøvd mange andre typer vinterklær, er de ekstremt fornøyd med plaggene våre. Erfaringene som de og teamet har gjort seg, er at slitestyrke og komfort er ekstremt viktig. Men det som virkelig betyr noe når du jobber i ekstrem kulde, er kroppsvarmeregulering gjennom tilstrekkelig ventilasjon. Og det er akkurat det våre arbeidsklær for kulde gjør.

Rami & Tomi Kurtakko

STED: Lappland, Finland

JOBB: Grunnleggerne av Snow Village

TEAM: 35 byggere og kunstnere

SOSIALT: @laplandhotelssnowvillage

Produkter i denne artikkelen