Kle deg for vær og vind

Veiledning iconVeiledning

Vind kan virkelig kjøle ned ting. Selv på en tørr og klar dag får vinden temperaturen til å falle ganske dramatisk – og påvirke både kroppsvarmen og komforten. Det er derfor det er viktig å være forberedt – for å holde på varmen.

Ditt valg av arbeidsklær i vindfullt klima

Som for alle værtyper er det ulike faktorer å ta hensyn til når du skal kle deg for en vindfull arbeidsdag. Alt etter årstiden kan du kanskje ta på deg et underlag som skaper varme fra innsiden eller transporterer fuktighet. Eller kanskje det er mer praktisk å ta på en skalljakke det er lett å ta av seg hvis vinden roer seg.

Tiden er også viktig; jo lengre skift, desto større er kravene til den vindtette teknologien som er benyttet i plagget. Kroppsvarmen spiller alltid også en viktig rolle for komforten. Hva du skal ha på deg avhenger av dagens oppgaver – er det arbeid med mye eller lite intensitet?

Faktisk temperatur vs. effektiv temperatur

Det kan være vanskelig å kle seg til arbeid i vindfullt vær, ettersom vinden påvirker den opplevde temperaturen og får det til å kjennes kaldere ut ute enn det gradestokken viser. Når man arbeider i vind er det derfor viktig å være klar over den faktiske temperaturen kontra den effektive temperaturen. Hvis det for eksempel er 0 °C ute og vindhastigheten er 10 m/s, er den effektive temperaturen -7 °C. Hvis det er +10 °C og vindhastigheten er 18 m/s, er den effektive temperaturen +5 °C. Det er med andre ord stor forskjell når det gjelder valg av arbeidsklær.

Vindtett er ikke det samme som uventilert

Akkurat som for regntøy er arbeidsklærnes pusteevne avgjørende for komforten din, også i vindfullt vær. Det kan høres selvmotsigende at du ikke vil slippe inn vind, samtidig som du ønsker at plagget skal puste – men det er faktisk slik. Når du arbeider hardt, må arbeidsklærne dine transportere fuktigheten du produserer for at du skal føle deg komfortabel. Gjør det til en vane å alltid se etter arbeidsklærnes pusteevne for å være sikker på at de kan slippe ut kroppsvarmen din.

Vindtett – slik fungerer det

Det er flere måter å gjøre et plagg vindtett på og hindre vinden i å kjøle deg ned. For å sikre maksimal beskyttelse mot vind kan materialet være belagt eller laminert, eller det kan brukes en separat membran (f.eks. Windstopper®).

Vindtette plagg kan gi god ventilasjon, også under tyngre oppgaver. For å sikre komforten din ytterligere, har mange av våre vindtette plagg høyere krage som beskytter mot vind for å beskytte halsen din.